Ahad, 22 September 2013

Tumis sayur chap chye

Saya selalu juga masak sayur campur atau chap chye ni dan cara masak sayur macam ni memang kegemaran kami sekeluarga . Sayur campur ni sedap dimakan dengan nasi atau dirata begitu saja ^_^ 



BAHAN-BAHAN :

sayur kacang buncis
putik jagung
brokoli
bunga kobis
sayur kobis
carrot
cendawan inoki  

1 genggam ikan bilis kecil

sos tiram secukupnya 
minyak bijan - secukup rasa
perisa makanan 
Sedikit air masak

* Kuantiti sayur ikut pada citarasa sendiri



BAHAN DITUMBUK LUMAT:



1 biji bawang merah


2 ulas bawang putih



CARA MEMASAK:





1) Bersihkan kacang dan dipotong menyerong , ketepikan dulu . Bersihkan ikan bilis dan ketepikan , tumbuk semua bawang putih serta bawang merah . Bersihkan semua sayur-sayuran dan dipotong kecil .



2) Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi kemudian masukkan semua ikan bilis dan sos tiram . Kacau rata semua bahan dan masukkan sayur yang keras dulu macam bunga kobis , putik jagung dan carrot . Kacau sayur dan bila dah layu sikit baru dimasuk kacang buncis dan  brokoli serta dikacau . Jika sayur-sayuran ni nampak agak kering boleh dimasukkan sedikit air masak dan kacau semua bahan .

3) Masukkan sayur kobis , cendawan inoki dan masukkan minyak bijan secukupnya dengan bahan perisa 'Secukup Rasa'  . Bila sayur dah masak boleh terus ditutup api dan dihidang . 

View the original article here

Tiada ulasan:

Catat Ulasan