BAHAN-BAHAN:
2 ekor ayam tua
2 kilo santan
15 batang serai- dititik
1 helai daun kunyit - diracik
4-5 sudu besar kerisi
2-3 keping asam keping
2 kilo santan
15 batang serai- dititik
1 helai daun kunyit - diracik
4-5 sudu besar kerisi
2-3 keping asam keping
BAHAN DITUMBUK LUMAT:
20 biji cili api
2 inci kunyit hidup
1 sudu kecil garam
CARA-CARA MEMASAK :
2 inci kunyit hidup
1 sudu kecil garam
CARA-CARA MEMASAK :
1) Bersihkan ayam dan masukkan ke dalam kuali . Kemudian masukkan bahan tumbuk , serai , daun kunyit , asam keping . Gaul semua bahan dan masak ayam serta biarkan sampai air dari ayam menjadi sedikit . Masukkan semua santan dan dikacau semua bahan , biarkan sampai kuah mendidih dan ayam masak serta lembut . Jika ayam masih liat tambah lagi santan cair dan terus masak sehingga daging ayam lembut .
2) Seterusnya masukkan kerisik dan terus kacau , boleh la dirasa rendang jika kurang masin boleh ditambah garam . Biar kuah mendidih dan menjadi pekat , boleh la ditutup api dapur dan dihidang .
Proses nak keluarkan air ayam , gaul semua bahan biar sekata dan kacau . Bila air dari ayam ni menjadi sedikit baru la di tambah santan .
Masukkan kerisik bila kuah mula menjadi pekat , gaul rata semua bahan dan boleh la dirasa rendang ni jika kurang masin baru la ditambah garam secukup rasa .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan