Ahad, 22 September 2013

Soto daging tetel campur tulang

 




Soto daging tetel campur tulang



BAHAN-BAHAN :


700 grm daging tetel/cincang - boleh tambah

1 kg tulang lembu

Bihun secukup - dicelur

Nasi impit secukupnya

Bawang goreng secukupnya

Daun sup secukupnya - diracik halus

Daun bawang secukupnya - diracik halus

2 peket sup bunjut

400 grm taugeh-dicelur

1 peket besar suhun - digoreng
3 batang serai - saiz besar di titik
4 helai daun pandan disimpul

2 liter air - boleh tambah atau kurangkan

Garam secukup rasa


BAHAN-BAHAN DIKISAR :

8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1.5 inci halia



BAHAN REMPAH DIKISAR HALUS :

1 1/2 sudu besar ketumbar biji

1 1/2 sudu besar jintan putih

1-2 sudu besar lada hitam

*Semua bahan ini digoreng tanpa minyak selama 5 minit atau sampai wangi dengan api sederhana besar dan kemudian semuanya dikisar sampai halus .

*Rempah ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera sendiri .


BAHAN SAMBAL KICAP :

10 biji cli api
3 ulas bawang putih
sedikit garam
Kicap manis secukupnya



CARA MEMASAK KUAH SOTO :

-Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar , goreng sehingga wangi dan kemudian masukkan pula masukkan semua air dalam periuk bersama dengan semua tulang dan daging tetel yang sudah dibersihkan serta dipotong kecil . Masukkan daun pandan , serai , sup bunjut serta rempah yang sudah dikisar tu dan kacau sekejap , biarkan sup mendidih dan sampai daging masak serta empuk .  Masukkan garam secukup rasa ke dalam sup dan juga daun sup/bawang yang sudah diracik halus-halus.

- Cara buat sambal kicap , tumbuk semua cili api , bawang putih sampai lumat kemudian masukkan ke dalam bekas yang sesuai kemudian masukkan kicap secukupnya , gaul rata .

-Goreng suhun , celurkan bihun serta taugeh dan potong nasi impit kemudian boleh la dihidangkan bersama sambal kicap dan kuah soto ni .

View the original article here

Tiada ulasan:

Catat Ulasan