Ahad, 22 September 2013

Sambal tumis ikan sardin campur tomato ceri

 




BAHAN-BAHAN :


1 tin sardin saiz besar
1 biji bawang besar
1/2 sudu kecil gula
3-4 sudu besar cili kering kisar
15 biji buah tomato ceri
Garam/gula secukup rasa



BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil belacan bakar

CARA-CARA MEMASAK :


1. Bersihkan tomato ceri dan dipotong nipis . Panaskan sedikit minyak kemudian tumis bahan tumbuk sampai masak dan wangi . Kemudian dimasukkan cili kisar dan dikacau lagi sampai cili masak .


2. Masukkan bawang besar yang telah dipotong nipis-nipis dan kacau sampai bawang menjadi layu. Kemudian masukkan semua buah tomato dan terus kacau sampai mesra  . Bila buah ceri dah layu baru dimasukkan semua ikan sardin bersama sosnya serta sedikit gula pasir dan dikacau rata , jika kurang masin boleh ditambah sedikit garam . Jika kurang masam baru la ditambah sedikit air asam jawa . Kacau semua bahan dan boleh la ditutup api. 

View the original article here

Tiada ulasan:

Catat Ulasan