[Tutorial] Berikut merupakan cara membuat kek batik yang sedap untuk juadah hari raya dan bolehlah resepi ini dikongsi bersama.Cara nak membuatnya cukup mudah dan cara penyediaan cukup simple dan memang cepat sediakan kek batik ini.Diharapkan anda boleh menyediakan kek batik anda sendiri.
Bahan-bahan:
* 200gm millo > boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin-hasue guna marjerin puteri,jadi kek tak mudah lembik
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis > boleh kurangkan sedikit
* biskut meri secukupnya
Cara membuat kek batik yang sedap |
Cara-cara
- Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
- Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
- Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
- Setelah pekat(membentuk kerak halus),padamkan api.
- Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
- Siap...dan biarkan semalaman.... potong dan hidangkan...kalau mahu cepat keras masukkan dalam peti sejuk dan bila keras potong dan hidangkan..
P/s: Seeloknya gunakanlah biskut marie yang plain,sebab rasanya x manis jadi balance laa nanti dengan adunan yang dah cukup rasa tu yer..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan