rendang ayam yang sedap |
1 ekor ayam daging / ayam kampung / ayam pencen
2 cawan santan pekat - boleh ditambah
5 keping daun limau purut
1 helai daun kunyit saiz besar
4 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR :
8 biji cili kering
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai di racik nipis
1 inci halia
2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
CARA MASAK :
1) Potong ayam menjadi ketulan kecil dan bersihkan ayam dengan tepung gandum untuk buang semua kotoran serta lendir ayam kemudian ditos dan ketepikan dulu . Masukkan semua bahan kisar ke dalam kuali bersama semua santan dan masak sehingga mendidih . Kacau kuah rendang ni dan masukkan semua ayam tadi dan masukkan daun kunyit yang sudah diracik bersama daun limau purut yang dicarik-carik . Kacau semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan ayam masak .
2) Seterusnya masukkan kerisik dan garam secukup rasa serta terus kacau . Boleh juga dimasukkan sekeping sedikit asam keping supaya rendang ni ada rasa yang seimbang . Biar kuah mendidih dan ayam masak menjadi lembut serta kuah jadi sikit . Boleh la ditutup api dapur dan dihidang .
Incoming terms:
- resepi rendang ayam
- rendang ayam chef wan
- resep rendang ayam
- resepi rendang ayam simple
- resepi rendang ayam minang
- rendang ayam pedas
- rendang daging
- ayam masak merah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan